Helsinki Design Weekin aikaan syyskuussa Puustelli esitteli Tukholmassa vuoden 2025 trendikeittiön , joka koettelee perinteisen keittiön ja monikäyttötilan välisiä rajoja. Vuoden teema "Mikä oikeastaan on keittiö?" johtaa keskusteluun kodin tulevaisuudesta ja keittiön roolista keskeisenä paikkana sekä työhön että yhdessäoloon. Uusi keittiö on suora vastaus jatkuvasti lisääntyviin kysymyksiin elintapojen muutoksista, ja se tarjoaa ratkaisun, joka on sekä käytännöllinen että esteettisesti miellyttävä.
Vuoden 2025 trendikeittiö haastaa perinteisen käsityksen keittiöympäristöstä tarjoamalla laadukkaan pienoiskokoisen keittiön, jonka voi kädenkäänteessä piilottaa tai muuntaa työskentelytilaksi, seurustelutilaksi tai olohuoneeksi. Tämän monipuolisuuden mahdollistavat innovatiiviset taitto-ovet, joilla voi helposti muuttaa keittiön muotoa ja toimintaa. "Vuoden 2025 trendikeittiö on pienkeittiö, joka voidaan piilottaa ja tila voidaan muuttaa vaikkapa työskentelytilaksi, seurustelutilaksi tai askarteluhuoneeksi," kertoo Stefan Nilsson ja jatkaa: "Tämä keittiö on ratkaisu näihin kysymyksiin. Halusimme myös tietoisesti tehdä keittiöstä pienikokoisen jatkuvan suurentamisen sijaan”.
Stefan Nilsson on nyt jo kolmantena vuotena peräkkäin saanut Ruotsin Puustellilta tehtäväkseen luoda yhdessä heidän kanssaan tutkielman sekä nykyisistä tarpeista että tulevaisuuden visioista. Projektin taustahahmoja ovat Jonas Abelsted Eklund ja Paulina Kalbori Ruotsin Puustellin markkinointiosastolta. ”Trendikeittiöiden tavoite on aina ollut saada Ruotsin Puustelli erottumaan massasta. Haluamme venyttää rajoja ja luoda yhdessä Stefanin kanssa keittiön, jossa toteutamme tulevien vuosien trendejä”, Jonas kertoo. Emmekä huomioi pelkästään muotoiluun ja toimintaan liittyviä trendejä, myös värit ovat luonnollisesti tärkeä osa tätä kaikkea. Tämän vuoden keittiöön on antanut vaikutteita muun muassa Karin Larssonin värimaailma, jonka pehmeät, täyteläiset värit luovat lämpimän ja kodikkaan tunnelman. Vuoden 2025 trendikeittiön värivalikoima, josta löytyy esimerkiksi tomaatinpunaista, salvianvihreää ja luumunviolettia, luo ylellisen tunnelman, joka sopii niin tähän päivään kuin tulevaisuuteenkin.
Puhtaat ja kestävät materiaalivalinnat antavat luotettavan ja ylellisen vaikutelman. Keittiön varustelu on myös premium-luokkaa. Aiempien vuosien tavoin trendikeittiö on koottu Miinus-tuotteista, mutta tällä kertaa mukaan on valittu myös Original-mallistoa. ”Tämän vuoden keittiömme on hybridi, jossa käytetään sekä Miinus- että Original-mallistoa. Haluamme tuoda esiin, että mallistoja voi myös yhdistää ja näin tehdä tuotteista kestävämpiä”, Paulina sanoo.
Puustelli aikoo jatkossakin pysyä keittiötrendien eturintamassa yhdistämällä historiaa ja nykyajan trendejä tavalla, joka tarjoaa lisää sekä toimivuutta että charmia. Yksi esimerkki tästä on kuivauskaappi, jonka juuret ovat 1940-luvun Suomessa. Astiankuivauskaappi on kuulunut Puustellin Ruotsin valikoimaan jo kauan, mutta se on ollut lähinnä suomalaisten asiakkaiden valinta. Vuonna 2025 tämä kaluste on tuotu osaksi trendikeittiötä. ”Astiankuivauskaappi on Puustellin klassikko. Se on kuuluut mallistoomme aina, mutta Ruotsissa se on jäänyt hiukan unohduksiin”, Paulina kertoo. ”Se on kerta kaikkiaan nerokas tuote. Sen ansiosta käsin tiskatut astiat ja suuret kattilat saa pois näkyvistä, koska niitä ei tarvitse kuivattaa pöydällä. Mielestämme oli hyvä idea ottaa astiankuivauskaappi mukaan. Se on hyvä tuote, mutta se myös tuo lisää vintage-tunnelmaa”, Jonas jatkaa.
Lopuksi kolme kysymystä Stefan Nilssonille:
Mikä oli tavoitteesi vuoden 2025 trendikeittiölle?
Nykyään puhutaan paljon siitä, mihin kaikkeen meillä tarvitaan tilaa. Pitäisikö olla useampia huoneita tai suurempia huoneita? Tämä keittiö on vastaus näihin kysymyksiin. Muutamalla helpolla kädenliikkeellä keittiö muuttuu joksikin muuksi.
Mitkä ajatukset ohjasivat väri- ja materiaalivalintoja?
Keittiö on vankka ja kunnollinen. Pyrimme tietoisesti etsimään materiaaleja, jotka saavat keittiön tuntumaan jykevältä, ylelliseltä ja laadukkaalta. Emme tehneet heppoista keittokomeroa, vaan premium-keittiön pienessä mittakaavassa. Värit antavat ylellisen, tukevan vaikutelman, jossa tomaatinpunainen yhdessä merensinisen ja luumunvioletin kanssa tuovat häivähdyksen moderniutta.
Miten kuvailisit vuoden 2025 trendikeittiötä?
Tämä on kolmas kerta, kun suunnittelemme yhdessä Puustellin kanssa trendikeittiön sekä nykyhetken että tulevaisuuden tarpeisiin. Ensimmäisenä vuonna halusimme luoda keittiön, joka edistäisi luovuutta ja yhteiseloa. Tänä vuonna esiin on noussut paljon isoja kysymyksiä siitä, mikä keittiön tarkoitus oikeastaan on. Pitäisikö keittiössä pystyä myös työskentelemään tai seurustelemaan? Halusimme myös tietoisesti tehdä keittiöstä pienikokoisen. Mietimme, voitaisiinko jatkuvan suurentamisen sijaan tehdä jotakin muuta.
Vuoden 2025 trendikeittiö on pienkeittiö, joka voidaan piilottaa ja tila voidaan muuttaa vaikkapa työskentelytilaksi...
Tuotetietoa
Keittiökonsepti: Puustelli Hybrid
Keittiön värit: Darkbrown, luumu, pihlajanmarja, latva-artisokka, aprikoosi, salvia
Ovet: TP12 RIM – puureunainen viiluovi, TP47 – viilutettu laakaovi, PP60LA – vitriiniovi, jossa uritettu lasi
Vetimet: Alfa-168
Tasot: Keraaminen, Taj Mahal, matta
Rungot: Biokomposiitti ja melamiini